RSS

Sunday, September 13, 2009

Universiti Monyet

Di sebuah perkampungan, terdapat sebuah universiti yg dinamakan sbg UNIVERSITI MONYET. Universiti ini ditubuhkan utk melatih para penuntutnya memetik buah kelapa drpd pokoknya. Di sini, monyet2 ini tlh dilatih oleh para jurulatih yg berpengalaman dan ada juga yg diimport dr ngra luar.

Semua penuntut di universiti ini akan melalui sistem pembelajaran selama 1 bulan yg merangkumi 3 semesta. Pd semesta pertama atau diberi nama semesta 'RAHMAT', monyet2 yg baru mendaftar akan diberi layanan yg sgt baik seperti diberi makan dan minum yg sgt sedap selama 10 hari. Ini bertujuan menjinakkan monyet2 tersebut.

Setelah tamat semesta pertama, monyet2 tersebut akan memasuki semesta kedua yg dipanggil semesta 'PENGAMPUNAN'. Pd semesta ini, monyet2 akan dilatih dan diajar mengenal dan membezakan antara buah kelapa muda dgn yg tua. monyet2 ini jg diajar cara2 utk memetik buah kelapa. proses latihan memakan masa selama 10 hari. Monyet2 ini tdk akan dimarahi sekiranya tdk dpt membezakan buah kelapa, malah monyet2 ini akan terus dilatih dan diajar sehinggalah berjaya membezakannya dlm masa 10 hari.

Pd semesta ketiga atau semesta 'PEMBEBASAN', monyet2 ini akan diuji setakat mana tahap pembelajarannya selama 20 hari. Dlm 10 hari terakhir ini, monyet2 ini bebas memilih 1 hari utk diuji. Walaubagaimanapun, terdpt 1 hari yg para jurulatihnya sengaja merahsiakannya di mana sekiranya ada monyet yg memilih hari tersebut, ia akan diuji dgn ujian yg sgt mudah berbanding dgn hari2 yg lain. Yg uniknya, semua penuntut di universiti ini akan lulus dgn cemerlangnya dan mendpt sijil kepujian.


KESIMPULAN :

Bagaimanakah dgn kita?? Kita sdh dilatih oleh ALLAH selama sebulan pd bulan Ramadhan ini, adakah kita akan berjaya dan akan menerima sijil 'TAKWA'??

:قال الله تعالى
يـأيها الذين ءامنوا كتب عليكم الصيام كما كتب على الذين من قبلكم لعلكم تتقون

maksudnya :
Wahai org2 yg beriman, diwajibkan ke atas kamu puasa seperti mana diwajibkan ke atas org2 sblm kamu, agar kamu bertakwa.

وقال الله تعالى:
ولقد ذرأنا لجهنم كثيرا من الجن والإنس لهم قلوب لا يفقهون بها ولهم أعين لا يبصرون بها ولهم ءاذان لا يسمعون بها أولـئك كالأنعام بل هم أضل أولـئك هم الغافلون

maksudnya :
Dan sesungguhnya Kami jadikan utk isi neraka jahanam kebanyakan dr jin dan manusia yg mempunyai hati tetapi tdk memahamkan dgn hatinya, mempunyai mata tetapi tdk melihat matanya, mempunyai telinga tetapi tdk mendengarkan dgn telinganya. Org2 itu seperti binatang ternakan, bahkan lbh sesat, itulah org2 yg lalai.


ٍِSAMA2LAH KITA RENUNG2 DAN FIKIR2KANNYA........

No comments: